У Вінницькій області середня ціна на більшість соціально значущих товарів є нижчою, ніж в середньому по Україні
15 Червня 2016 р.
за даними моніторингу цін, який надається Державною службою статистики України, здійснено порівняльний аналіз роздрібних цін на соціально значущі товари в області у порівнянні з середніми цінами по Україні, а також із цінами в сусідніх областях.
Проведений аналіз свідчить про те, що у Вінницькій області середня ціна на більшість соціально значущих товарів є нижчою, ніж в середньому по Україні. Із проаналізованих 25 товарів, станом на початок червня 2016 року, середні ціни в області по 20 найменуванням є меншими, ніж середні по Україні. Однак, середні ціни на такі продукти харчування, як рис, птиця (тушки курячі), макаронні вироби, масло вершкове жирністю 72-73%, сир м’який жирністю 9% та олія соняшникова викликають занепокоєння. Різниця в роздрібних цінах по Україні та Вінницькій області на вказані продукти харчування становить від 0,07 до 2,56 грн/кг (грн/л).
Доводимо до відома суб’єктів господарювання, які провадять діяльність з виробництва або реалізації продовольчих товарів інформацію про діючі на території області розпорядження голови обласної державної адміністрації, дія яких направлена на стабілізацію цінової ситуації на споживчому ринку області, згідно з додатками.
Таблиця розпоряджень обласної державної адміністрації та їх регламентуючих норм щодо регулювання (встановлення) граничних рівнів рентабельності та торговельних надбавок на харчові продукти Область Вінницька
№ |
Товар |
Розпорядження |
Регламентуюча норма |
Граничні торговельні (постачальницько збутові) надбавки до оптової ціни виробника (митної вартості) на: |
|||
1 |
Борошно пшеничне сортове вищого та першого ґатунку, Крупи (гречана, манна), Цукор (крім фасованих з використанням торгової марки), Макаронні вироби із борошна в/г крім групи «Екстра», Яловичина, Свинина (крім напівфабрикатів кулінарних), М’ясо птиці, Ковбасні вироби варені (крім вищого гатунку), Молоко жирністю до 2,5% включно терміном зберігання до 7 днів включно, Сир кисломолочний жирністю до 9%, Сир твердий без наповнювачів до 45% включно, Сметана до 20% жирності включно, Масло вершкове вагове до 73% жирності включно, Олія соняшникова, Яйця курячі 1 та 2 категорії |
Розпорядження голови ОДА від 22 січня 2007 року № 18 «Про державне регулювання цін на основні продукти харчування» Опубліковано в газеті Вінниччина від 02.02.2007р. №9.
(із змінами, внесеними розпорядженням голови ОДА від 29 квітня 2011р. №209 – «Про внесення змін та доповнень до розпорядження голови облдержадміністрації та від 27 лютого 2008 року №62 «Про внесення змін та доповнень до розпорядження голови обласної державної адміністрації від 22 січня 2007 року № 18» (діє в частині регулювання хліба) (Опубліковано в газеті «Хочу все знати» від 08.03.2008 р. №38) (відповідно до п.12 Постанови КМУ № 1548 від 25.12.1996 р. із змінами та доповненнями постанов КМУ № 1359 від 15.10.2004р. та № 1161 від 19.09.07) |
Не вище 15% до оптових цін виробників цих товарів без урахування витрат з їх транспортування у міжміському сполученні |
2 |
Хліб пшеничний з борошна І ґатунку (подовий та формовий) та із суміші борошна пшеничного та житнього (подовий та формовий)
|
Розпорядження голови ОДА від 27 лютого 2008 року №62 «Про внесення змін та доповнень до розпорядження голови обласної державної
Опубліковано в газеті «Хочу все знати» |
5% до відпускних цін виробників; - при доставці хліба в межах населених пунктів – транспортні витрати можуть включатися до 6%; - при доставці хліба за межі населеного пункту транспортні витрати можуть включатися до 10%. 15% включаючи транспортні витрати для торгової мережі споживчої кооперації |
3 |
Хліб, хлібобулочні вироби, кондитерські вироби, соки, фруктові і мінеральні води, плодово-ягідні напої, фрукти, ягоди, баштанні культури, горіхи, цитрусові, та субтропічні плоди |
Розпорядження голови ОДА від 2 грудня 2008 року №493 «Про встановлення граничних торгівельних надбавок (націнок) на продукцію громадського харчування» внесено зміни Розпорядження голови ОДА від 29 квітня 2011 року №207 «про внесення змін до розпорядження голови ОДА від 2 грудня 2008 року №493» |
Граничні торгівельні надбавки (націнки) на купівельну продукцію, яка реалізується в установах громадського харчування загальноосвітніх, професійно-технічних та вищих навчальних закладів. Хліб, хлібобулочні вироби, крім власного виробництва 15%; Кондитерські вироби, придбані на стороні для подальшого продажу без додаткової обробки 25%; Соки, фруктові і мінеральні води, плодово-ягідні напої, крім власного виробництва 25%; Фрукти, ягоди, баштанні культури, горіхи, цитрусові, та субтропічні плоди у натуральному вигляді (без подальшої кулінарної обробки) 25%. |
Граничні рівні рентабельності виробництва |
|||
4 |
Борошно пшеничне вищого, першого і другого сорту, борошно житнє обдирне. |
Розпорядження голови ОДА від 03 червня 2014 року №279 «Про внесення змін до розпорядження голови облдержадміністрації від 28 серпня 2007 року № 323» Опубліковано в газеті «Вінниччина» від 25 червня 2014 р. №49. Розпорядження голови ОДА від 28 серпня 2007 року № 323 «Про затвердження граничних рівнів рентабельності виробництва борошна, хліба та хлібобулочних виробів» (відповідно до п.12 Постанови КМУ від 25.12.1996 р. № 1548 із змінами із доповненнями Пост КМУ № 845 від 20.06.07 ) Опубліковано в газеті «Вінниччина» від 7 вересня 2007 р. №70. |
Не вище 8% |
5 |
Хліб вагою більш як 500 грамів з борошна пшеничного вищого, першого і другого сорту та їх суміші, борошна житнього та суміші борошна пшеничного та житнього простої рецептури (борошно, дріжджі, сіль, вода) без додавання цукру, жиру, інших наповнювачів, а також хліб і хлібобулочні вироби для діабетиків. |
Не вище 5% |
|
Декларування зміни оптово-відпускних цін |
|||
6 |
Борошно пшеничне вищого, 1 і 2 сорту, борошно житнє обдирне, крупи гречані, яловичина, свинина, м’ясо птиці (тушка), ковбасні вироби варені, крім вищого сорту , молоко коров’яче питне (пастеризоване, фасоване у плівку), сир кисломолочний з вмістом жиру до 9%, сметана з вмістом жиру до 20%, масло вершкове з вмістом жиру до 72,5%, яйця курячі, цукор-пісок, олія соняшникова. |
Розпорядження голови ОДА №396 від 22.07.2014 року «Про декларування зміни оптово-відпускних цін на продовольчі товари»
(Постанова КМУ від 06.08.2008 №709 «Про внесення змін до Порядку декларування зміни оптово-відпускних цін на продовольчі товари; Пост КМУ № 1222 від 17.10.07)
Опубліковано в газеті «Вінниччина» від 06.08.2014р. №60
|
В Департаменті міжнародного співробітництва та регіонального розвитку облдержадміністрації (при наявності висновку Державної інспекції України з контролю за цінами)
|