Могилів-Подільська районна державна (військова) адміністрація
офіційний сайт
12 Грудня 2024 р.
Герб України Прапор України Режим високої контрастності

У Вінницькій області середня ціна на більшість соціально значущих товарів є нижчою, ніж в середньому по Україні

15 Червня 2016 р.

за даними моніторингу цін, який надається Державною службою статистики України, здійснено порівняльний аналіз роздрібних цін на соціально значущі товари в області у порівнянні з середніми цінами по Україні, а також із цінами в сусідніх областях.

Проведений аналіз свідчить про те, що у Вінницькій області середня ціна на більшість соціально значущих товарів є нижчою, ніж в середньому по Україні. Із проаналізованих 25 товарів, станом на початок червня 2016 року, середні ціни в області по 20 найменуванням є меншими, ніж середні по Україні. Однак, середні ціни на такі продукти харчування, як рис, птиця (тушки курячі), макаронні вироби, масло вершкове жирністю 72-73%, сир м’який жирністю 9% та олія соняшникова викликають занепокоєння. Різниця в роздрібних цінах по Україні та Вінницькій області на вказані продукти харчування становить від 0,07 до 2,56 грн/кг (грн/л).

Доводимо до відома суб’єктів господарювання, які провадять діяльність з виробництва або реалізації продовольчих товарів інформацію про діючі на території області розпорядження голови обласної державної адміністрації, дія яких направлена на стабілізацію цінової ситуації на споживчому ринку області, згідно з додатками.

Таблиця розпоряджень обласної державної адміністрації та їх регламентуючих норм щодо регулювання (встановлення) граничних рівнів рентабельності та торговельних надбавок на харчові продукти Область Вінницька

Товар

Розпорядження

Регламентуюча норма

Граничні торговельні (постачальницько збутові) надбавки до оптової ціни виробника (митної вартості) на:

1

Борошно пшеничне сортове   вищого та першого ґатунку,

Крупи (гречана, манна),

Цукор (крім фасованих з використанням торгової марки),

Макаронні вироби із борошна в/г крім групи «Екстра»,

Яловичина, Свинина (крім напівфабрикатів кулінарних),

М’ясо птиці,

Ковбасні вироби варені (крім вищого гатунку),

Молоко  жирністю до 2,5% включно терміном зберігання до 7 днів включно,

Сир кисломолочний жирністю до 9%,

Сир твердий без наповнювачів до 45% включно,

Сметана до 20% жирності включно,

Масло вершкове вагове до 73% жирності включно,

Олія соняшникова,

Яйця курячі 1 та 2 категорії

Розпорядження голови ОДА

від 22 січня 2007 року № 18 «Про державне регулювання цін на основні продукти харчування»

Опубліковано в газеті Вінниччина

від 02.02.2007р. №9.

               

(із змінами, внесеними розпорядженням голови ОДА

від 29 квітня 2011р. №209 – «Про внесення змін та доповнень до розпорядження голови облдержадміністрації
від 22 січня 2007 року № 18» (Опубліковано в газеті «Вінниччина» від 13.05.2011р. №36)

та від 27 лютого 2008 року №62 «Про внесення змін та доповнень до розпорядження голови обласної державної адміністрації від 22 січня 2007 року № 18» (діє в частині регулювання хліба) (Опубліковано в газеті «Хочу все знати» від 08.03.2008 р. №38)

 (відповідно до п.12 Постанови КМУ № 1548 від 25.12.1996 р. із змінами та доповненнями постанов

КМУ № 1359 від 15.10.2004р. та № 1161 від 19.09.07)

Не вище 15% до оптових цін виробників цих товарів без урахування витрат з їх транспортування у міжміському сполученні

2

Хліб пшеничний з борошна І ґатунку (подовий та формовий)

та із суміші борошна пшеничного та житнього (подовий та формовий)

 

Розпорядження голови ОДА

від 27 лютого 2008 року №62 «Про внесення змін та доповнень до розпорядження голови обласної державної
адміністрації від 22 січня 2007 року № 18»

 

Опубліковано в газеті «Хочу все знати» 
від 08.03.2008 р. №38.

5% до відпускних цін виробників;

- при доставці хліба в межах населених пунктів – транспортні витрати можуть включатися до 6%;

- при доставці хліба за межі населеного пункту транспортні витрати можуть включатися до 10%.

15% включаючи транспортні витрати для торгової мережі споживчої кооперації

3

Хліб, хлібобулочні вироби, кондитерські вироби, соки, фруктові і мінеральні води, плодово-ягідні напої, фрукти, ягоди, баштанні культури, горіхи, цитрусові, та субтропічні плоди

Розпорядження голови ОДА

від 2 грудня 2008 року №493 «Про встановлення граничних торгівельних надбавок (націнок) на продукцію громадського харчування»   

внесено зміни

Розпорядження голови ОДА

від 29 квітня 2011 року №207 «про внесення змін до розпорядження голови ОДА від 2 грудня 2008 року №493»

Граничні торгівельні надбавки (націнки) на купівельну продукцію, яка реалізується в установах громадського харчування загальноосвітніх, професійно-технічних та вищих навчальних закладів.

Хліб, хлібобулочні вироби, крім власного виробництва 15%;

Кондитерські вироби, придбані на стороні для подальшого продажу без додаткової обробки 25%;

Соки, фруктові і мінеральні води, плодово-ягідні напої, крім власного виробництва 25%;

Фрукти, ягоди, баштанні культури, горіхи, цитрусові, та субтропічні плоди у натуральному вигляді (без подальшої кулінарної обробки) 25%.

Граничні рівні рентабельності виробництва  

4

Борошно пшеничне вищого, першого і другого сорту, борошно житнє обдирне.

Розпорядження голови ОДА від 03 червня 2014 року №279 «Про внесення змін до розпорядження голови облдержадміністрації від 28 серпня 2007 року № 323»

Опубліковано в газеті «Вінниччина» від 25 червня 2014 р. №49.

Розпорядження голови ОДА від  28 серпня 2007 року № 323 «Про затвердження граничних рівнів рентабельності виробництва борошна, хліба та хлібобулочних виробів»

(відповідно до п.12 Постанови КМУ від 25.12.1996 р. № 1548 із змінами із доповненнями Пост КМУ № 845

від 20.06.07 )

Опубліковано в газеті «Вінниччина» від 7 вересня 2007 р. №70.

Не вище 8%

5

Хліб вагою більш як 500 грамів з борошна пшеничного вищого, першого і другого сорту та їх суміші, борошна житнього та суміші борошна пшеничного та житнього простої рецептури (борошно, дріжджі, сіль, вода) без додавання цукру, жиру, інших наповнювачів, а також хліб і хлібобулочні вироби для діабетиків.

Не вище 5%

Декларування зміни оптово-відпускних цін 

6

Борошно пшеничне вищого, 1 і 2 сорту, борошно житнє обдирне, крупи гречані, яловичина, свинина, м’ясо птиці (тушка), ковбасні вироби варені, крім вищого сорту , молоко коров’яче питне (пастеризоване, фасоване у плівку), сир кисломолочний з вмістом жиру до 9%, сметана з вмістом жиру до 20%, масло вершкове з вмістом жиру до 72,5%, яйця курячі, цукор-пісок, олія соняшникова.

Розпорядження голови ОДА №396 від 22.07.2014 року «Про декларування зміни оптово-відпускних цін на продовольчі товари»

 

(Постанова КМУ від 06.08.2008 №709 «Про внесення змін до Порядку декларування зміни оптово-відпускних цін на продовольчі товари;

Пост КМУ № 1222 від 17.10.07)

 

Опубліковано в газеті «Вінниччина»

від 06.08.2014р. №60

 

 

В Департаменті міжнародного співробітництва та регіонального  розвитку облдержадміністрації

 (при наявності висновку Державної інспекції України з контролю за цінами)

 

 

 


Державні інформаційні ресурси