Пам'ятка щодо профілактики отруєнь грибами
04 Жовтня 2024 р.
Розпочався осінній грибний сезон. Зараз з'явилася величезна кількість самих різних грибів, як їстівних, так і не дуже.
Гриби - це дарунок лісу, але водночас вони є небезпечним продуктом харчування, який може привести до отруєння, а іноді й смерті. Отруєння організму викликають токсини, алкалоїди та сполучення важких металів, які містяться в грибах.
Основні причини отруєнь:
-
вживання отруйних грибів;
-
неправильне приготування умовно їстівних грибів;
-
вживання старих або зіпсованих їстівних грибів;
-
вживання грибів, що мають двійників або змінилися внаслідок мутації (навіть білі гриби і підберезники мають своїх небезпечних двійників).
Щоб запобігти отруєння грибами, ми рекомендуємо Вам заходи та правила, які необхідні для виконання кожній людині, дотримуйтесь їх.
-
Збирайте і купуйте тільки гриби, про які вам відомо, що вони їстівні.
-
Не збирайте гриби:
-
якщо не впевнені, що знаєте їх - якими б апетитними вони не здавалися;
-
поблизу транспортних магістралей, на промислових пустирях, колишніх смітниках, в хімічно та радіаційно-небезпечних зонах;
-
невідомі, особливо з циліндричною ніжкою, у основі якої є потовщення "бульба", оточене оболонкою;
-
з ушкодженою ніжкою, старих, в'ялих, червивих або ослизлих;
-
ніколи не збирайте пластинчаті гриби, отруйні гриби маскуються під них.
-
Не порівнюйте зібрані чи придбані гриби із зображеннями в різних довідниках, - вони не завжди відповідають дійсності.
-
Не куштуйте сирі гриби на смак.
-
Ще раз перевірте вдома гриби, особливо ті, які збирали діти. Усі сумнівні -викидайте.
-
Гриби підлягають кулінарній обробці в день збору, інакше в них утворюється трупна отрута.
-
При обробці кип'ятіть гриби 7-10 хвилин у воді, після чого відвар злийте. Лише тоді гриби можна варити або смажити.
-
Не пригощайте ні в якому разі грибами дітей, літніх людей та вагітних жінок.
-
Значна кількість грибів, які досі вважатись їстівними, містять мікродози отруйних речовин. Якщо вживати їх декілька днів підряд - також може статись отруєння.
-
Суворо дотримуйтеся правил консервування грибів. Неправильно приготовлені консервовані гриби можуть викликати дуже важке захворювання - ботулізм. Гриби, які довго зберігалися, обов'язково прокип'ятіть 10-15 хвилин.
-
Первинні ознаки отруєння (нудота, блювота, біль у животі, пронос) - з'являються через 1-4 години після вживання грибів, в залежності від виду гриба, віку та стану здоров'я потерпілого, кількості з’їдених грибів.
Запам'ятайте: Отруєння грибами дуже важко піддається лікуванню.
Радимо всім бути обережними при вживанні та збиранні грибів!
Могилів-Подільське районне управління Головного управління
Держпродспоживслужби у Вінницькій області