Могилів-Подільська районна державна (військова) адміністрація
офіційний сайт
12 Грудня 2024 р.
Герб України Прапор України Режим високої контрастності

Пам'ятка населенню: харчові отруєння!

13 Березня 2020 р.

З настанням теплої пори року збільшується ризик харчових отруєнь внаслідок порушення технології приготування їжі та її зберігання, захворювання кишковими інфекціями.

Основною причиною виникнення гострих кишкових інфекцій є елементарне недотримання правил особистої гігієни, технології приготування страв, умов та термінів зберігання сировини та готових страв, вживання неякісних харчових продуктів, які містять в собі збудник захворювання, тощо.  До організму такі збудники потрапляють, головним чином, з інфікованою водою, зіпсованими та неякісними харчовими продуктами або контактно-побутовим шляхом через брудні руки.

ЩОБ ЗАПОБІГТИ ЇМ – ДОТРИМУЙТЕСЬ ПРАВИЛ ОСОБИСТОЇ І КОЛЕКТИВНОЇ ГІГІЄНИ:

  • овочі, фрукти перед вживанням мийте проточною водою;
  • запобігайте забрудненню харчових продуктів, не забувайте про їх термічну обробку;
  • перед кожним прийомом їжі мийте руки з милом;
  • дотримуйтесь технології приготування їжі та її зберігання;
  • не вживати сиру воду з водопроводу і випадкових джерел (наприклад, з джерел, колодязів і т.п.);
  • • використовувати як для пиття так і для  приготування їжі  тільки кип’ячену або бутильовану воду;
  • не купуйте неякісні, несертифіковані продукти харчування на стихійних ринках, супермаркетах сумнівної якості та без санітарного дозволу;
  • під час подорожі не рекомендується брати продукти, що швидко псуються (ковбасні, молочні, кондитерські вироби чи інші продукти, що вимагають охолодження при зберіганні);
  • приготовлені страви бажано вживати відразу, а у випадку їх повторного споживання вони мають бути піддані повторній термічній обробці.

Більшість кишкових інфекцій протікає у легкій формі, тому деякі хворі не звертаються до лікаря, часто займаються самолікуванням, що небезпечно. Крім того, кожен хворий повинен пам’ятати, що він може бути небезпечний для оточуючих.

 При появі перших ознак кишкової інфекції зверніться до лікаря!

Пам’ятайте! Хворобу легше попередити, ніж лікувати. Бережіть себе!

 

Навчально-методичний центр ЦЗ та БЖД Вінницької області                                    

спільно з Департаментом цивільного захисту облдержадміністрації


Державні інформаційні ресурси