Могилів-Подільська районна державна адміністрація
Офіційний сайт
26 Лютого 2020 р.
Герб України Прапор України Версія сайту для людей з обмеженими можливостями

Будьте уважні та обережні в період температурних стрибків й морозів!

04 Лютого 2020 р.

Перехід від тепла до морозу загрожує переохолодженням 

Метеорологи й лікарі наголошують, що у різкі температурні стрибки й швидкий перехід від тепла до морозу існує найбільша ймовірність переохолоджень та наполегливо просять дбати за своє самопочуття.

Холод згубно впливає у першу чергу на дрібні кровоносні судини людини, особливо на кінцівках. Судини інстинктивно звужуються, щоб зберегти тепло. Саме за рахунок цього приплив крові до внутрішніх органів збільшується та підтримується внутрішня стабільна температура тіла. Ось чому циркулювання крові в кінцівках уповільнюється.

Першими замерзають пальці рук та ніг, а також вуха та ніс – вони найменше захищені через те, що в них тонкий жировий прошарок. Спочатку замерзає шкіра, а вже потім підшкірний шар, судини, м’язи, нерви та навіть кістки. І для цього не потрібна наднизька температура, адже це відбувається вже при – 20С.

Проте не забувайте, що температура, при якій можна переохолодитися, може бути навіть плюсовою.

Підбираємо правильний одяг узимку

Безумовно, у морози необхідно завжди тепло одягатися. Обов’язково потрібно носити шапку: зараз молоді люди дуже люблять ходити без головного убору, але це дуже й дуже небезпечно (через голову людське тіло втрачає до 40% тепла).

Важливо в холодну погоду носити шарф, теплі носки, рукавиці й взуття на теплій і зручній підошві. Від морозу також необхідно захищати відкриті ділянки тіла, особливо руки.

У холоднечу рукам необхідні теплі рукавиці, а не рукавички, тому що навіть найтепліші рукавички не здатні захистити пальці від обмороження.

Якщо на тілі є пірсинг та прикраси з металу – кільця, сережки, – то в мороз їх треба обов’язково знімати. Якщо холод сильний – є ризик обмороження тих ділянок тіла, які стикаються з металом. Відбувається холодний вплив металу на фізіологічно-активні ділянки тіла, а це може у подальшому негативно  вплинути  на здоров'я людини.

Діти та морозна погода

Дітей тягне на вулицю в будь-яку погоду, і утримати їх будинку дуже важко. Звичайно, прогулянки на свіжому повітрі – дуже корисні для дитячого імунітету. Але у такий час потрібно особливо пильно стежити аби захистити дитину від обмороження.

Варто враховувати, що у маленьких дітей теплорегуляція організму ще не  досконала. А при деяких хворобах ця функція буває й порушена. Дітлахи з подібними захворюваннями більш схильні до переохолодження й обморожень,саме це й потрібно враховувати при плануванні прогулянки.

Відпускаючи дитину гуляти в мороз на вулицю, пам’ятайте, що їй бажано кожні 15-20 хвилин повертатися в тепле приміщення і зігріватися. У сильний мороз відкриті ділянки шкіри (щоки, ніс) необхідно захищати спеціальними дитячими кремами, що підходять для  зимової пори року.

Простежте, щоб дитина не доторкалася відкритими частинами тіла до металу та інших холодних  матеріалів  з високою теплопровідністю; її одяг і взуття повинні бути досить вільними, щоб зберігати повітряний термоізолюючий прошарок і не здавлювати кінцівки, ускладнюючи кровотік.

Зміцнюємо імунітет

Зима - час, коли у більшості людей імунітет знижений. До того ж, свіжих овочів-фруктів майже немає, тож і вітаміни, здавалося б, взяти немає де. Але навіть у зимову пору, ми можемо насичувати організм необхідними вітамінами! Адже деякі типово зимові продукти містять необхідні нам корисні речовини в достатній кількості. Тож дізнайтеся, що їсти взимку, щоб добре почуватися, адже  у морози важливо зміцнювати імунітет, щоб не занедужати під час потепління. Отже, у часи зниження температури рекомендовано вживати в їжу продукти, багаті вітамінами, особливо цитрусові: лимони, апельсини, мандарини містять вітамін С у достатній кількості.

Важливу роль відіграють жири, без них імунна система слабшає. Тому узимку необхідно щоденно вживати невелику кількість рослинного та тваринного жиру.

З напоїв взимку рекомендуються трав’яні чаї, фруктові та овочеві фреші, імбирний  або лимонний чай, морси, особливо брусничний і журавлинний. Також у таку пору року обов’язково треба вживати гарячу їжу, намагайтеся їсти більше супів. 

Корисні продукти зими

Зимові вітаміни містяться у багатьох продуктах, які ми в основному вживаємо у зимовий час. Тому стежте за тим, щоб вони обов’язково були у вашому раціоні.

 

Квашена капуста - у ній зберігається велика кількість корисних речовин: вітаміни С, К і групи В (В1, В2, В3, В6, В12), а також калій, натрій, кальцій, залізо, фосфор, сірка, кремній, цинк, бор, мідь.

Окрім того, під час бродіння капуста збагачується молочної і оцтової органічними кислотами, які сприяють нашому травленню.

Чай - тільки не звичайний чорний, а з шипшини, м’яти, імбиру, з додаванням прянощів та меду. Прянощі позитивно впливають на кровообіг, а також покращують ваш настрій.

Журавлина - ще одне джерело зимових вітамінів. Крім великої кількості вітаміну С, в цій ягоді міститься досить рідкісний вітамін РР, якраз сприяє засвоєнню цієї самої аскорбінової кислоти. Крім того, в її складі міститься бор, залізо, йод, калій, магній, марганець, срібло і фосфор. Ця ягода містить багато антиоксидантів. А морс із журавлини тонізує і виводить з організму шлаки і солі важких металів.

Каші - в зимовий час можуть бути різноманітними. Їжте гречку – вона багата цілим спектром корисних мінералів, основний з яких – залізо. Також взимку необхідно їсти  вівсянку, адже ця каша – природне джерело здоров’я та енергії на цілий день. З’ївши невелику порцію на сніданок, ви будете почувати себе ситими до самого обіду. Варений рис допомагає очистити організм від шлаків.

Морепродукти -  вони просто незамінні в зимовому раціоні. У них міститься корисні вітамінів групи В і РР. Вони багаті йодом, калієм, магнієм, натрієм і масою інших елементів, необхідних для підтримання імунітету в нормі.

Цитрусові -  Лимони, грейпфрути та апельсини підвищують імунітет, містять аскорбінову кислоту і вітаміни групи А, РР, В, магній, калій, фосфор, натрій і кальцій. Візьміть за правило випивати щодня склянку свіжого цитрусового соку.

Горіхи -  містять селен, тому корисні для організму. Горіхи стимулюють розумову діяльність, а також допомагають боротися з депресією та поганим настроєм. Жменя горішків – це хороший спосіб перекусити на роботі та поповнити запас енергії.

Часник -  містить білок, який стимулює вироблення антитіл, що забезпечують надійний захист організму від негативного впливу оточуючого середовища. Крім того, він добре зігріває взимку, знижує рівень холестерину в крові. Зовсім не обов’язково їсти його просто так – можна покласти часник у салат.

Усі ці зимові вітаміни доступні кожному. Вони не лише корисні, але і смачні! Тож тепер ви знаєте, що їсти взимку, щоб підвищити свій імунітет та не потерпати від температурних стрибків й морозів.

 

Дотримайтесь даних рекомендацій та  будьте здорові!

 


Державні інформаційні ресурси